Doorweven met historie
In 1905 maakte Hendrik Ringers zijn jongensdroom waar: hij opende z’n eigen chocolade- en bonbonfabriek aan het Varnebroek in Alkmaar. Zijn speciale werkwijze (o.a. geleerd bij het beroemde Cailler in Zwitserland) én de premium cacaoboon vielen zo goed in de smaak, dat hij in 1911 meer bedrijfsruimte zocht. Na enkele jaren in Rotterdam startte de familie Ringers in 1920 met de bouw van hun pand aan het Noordhollandsch Kanaal, geheel in de stijl van de Amsterdamse School. De Ringersfabriek draaide al gauw op volle toeren en gaf de Alkmaarse werkgelegenheid een flinke boost. Het was zelfs een tijdje de grootste werkgever van de stad! Luxe chocoladeproducten verlieten dagelijks het pand, net als de kenmerkende zoete geur van gebrande cacao. Na een lange periode van tegenvallende bedrijfsresultaten nam Droste het bedrijf in 1970 over. Een paar jaar later sloten de fabrieksdeuren definitief.
Plastic not fantastic!
Woonwinkel Klercq zag in het jaar 1973 potentie in de locatie en betrok het pand. Ze pakten de fabriek volledig in met witte kunststof panelen om het gebouw een eigentijdse uitstraling te geven en zo meer op te gaan in de buurt. Het gebied bloeide namelijk mondjesmaat op en transformeerde tot een grootschalig winkel- en recreatiegebied met grote meubelzaken, een bioscoop, poppodium en kringloopboulevard. Toen Klercq tijdens de economische crisis in 2008 failliet ging, kwam het pand leeg te staan. De Ringersfabriek, nog altijd verstopt onder een laag plastic, wachtte geduldig op een nieuwe eigenaar.
Terug naar toen
In de jaren die volgden huisvestte de Ringersfabriek verschillende tijdelijke functies, zoals een stadskantine en kunstexposities. De concrete nieuwe invulling veranderde continu en er werden zelfs sloopplannen gemaakt. Initieel was er weinig tegenstand, totdat Het Stedelijk Museum Alkmaar in 2011 en 2012 een expositie hield met volle aandacht voor het cultuurhistorisch erfgoed van de Ringersfabriek. De Historische Vereniging Alkmaar kwam in actie en streed met man en macht om het pand te behouden. Na enkele roerige jaren met steeds wisselende plannen, is de Ringersfabriek in 2016 officieel op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst. Daarmee erkende de gemeente Alkmaar de bijzondere waarde van het pand, óók omdat dit het verhaal van Alkmaars en Ringers’ sociale geschiedenis vertelt. Na akkoord op de meest recente herbestemmings- en restauratieplannen, ging Ten Brinke in maart 2017 van start. Zo werd de historische fabrieksgevel na 44 jaar eindelijk weer zichtbaar en maakte het pand zich op voor een glansrijke toekomst!