Interview aannemers: ‘De kracht van een goede uitvoering, zit in een goed ontwerp’
25 september '23
Het is nog even wachten voordat de bouw van Ringers van start gaat, maar als het zover is, dan staan de aannemers klaar om te beginnen. Vanwege de omvang van de bouw is de bouwcombinatie Ringerskwartierbouw opgericht: Tervoort Egmond, Bouwbedrijf Van der Gragt en SBB Ontwikkelen en Bouwen realiseren gezamenlijk dé nieuwe hotspot in Alkmaar.
Bouwcombinatie Ringerskwartierbouw
De drie bedrijven slaan de handen in één om de gebouwen op Ringers tot leven te brengen. “Het doel van de bouwcombinatie is het delen van expertise, middelen, risico’s en efficiëntie”, legt Mark Tervoort, directeur Tervoort Egmond, uit. “Doordat de gebouwen gelijktijdig worden gebouwd, zijn er genoeg specialisten nodig voor de omvang van de bebouwing en de hoogbouw. Binnen de bouwcombinatie worden kennis en personeelsleden vanuit alle combinanten ingezet. Ik ben overtuigd van een goede samenwerking tussen de bedrijven.”
Een goede voorbereiding, is het halve werk
Het werk van de aannemers begint al vroeg in het ontwikkelproces. “Er komen vier gebouwen, ontworpen door drie verschillende architecten. Daardoor heeft iedere toren zijn eigen identiteit, maar sluiten ze door middel van de garage aan op de andere gebouwen. Ook zijn ze met elkaar verbonden via installaties”, licht Tervoort toe. “De kracht van een goede uitvoering, zit in een goed ontwerp”, vertelt Koen van der Maat, directeur Bouwbedrijf Van der Gragt. “Vanaf de eerste ontwerpen zijn wij als Ringerskwartierbouw betrokken geweest. Samen met de architecten kijken we naar esthetica, materialisatie en uitvoerbaarheid. Vervolgens maken alle leveranciers in de voorbereidingsfase productietekeningen, die door de werkvoorbereiders op elkaar worden afgestemd.
Het project wordt dus eerst digitaal in 3D ontworpen voordat de bouw start. ”Van der Maat: “Zodra het terrein bouwrijp is, starten we met het boren van de heipalen. Vervolgens plaatsen we het casco wat bestaat uit betonnen wanden en vloeren. Zodra het casco de lucht in gaat, volgen de gevels. Gezien de grote hoogte van de gebouwen, wordt er tussentijds een waterdichte laag aangebracht, zodat we daaronder aan de slag kunnen met de afbouw. In overleg met de nutsbedrijven wordt het leiding- en kabelwerk zo snel mogelijk aangesloten, zodat de woningen daarna opgeleverd kunnen worden.” Dobias Bloem, directeur productie bij SBB Ontwikkelen en Bouwen, vertelt: “Vanwege de grootte van het werk, vier woontorens met 273 appartementen, is betonbouw een belangrijk onderdeel van het project. Een continue stroom van de gietbouw is daarbij essentieel.”
Dobias Bloem
Koen van der Maat
Mark Tervoort
Duidelijke communicatie tijdens de bouw
Het bouwen van de gebouwen brengt ook uitdagingen met zich mee. “De grootste uitdaging is het voorkomen van overlast in de buurt. Het is een bouwlocatie midden in de stad, waarbij de omgevingsveiligheid vooropstaat”, vertelt Van der Maat. Tervoort vult hem aan: “We moeten een grotere ‘valzone’ aanhouden rondom het gebouw. Dit heeft tot gevolg dat de Noorderstraat tijdens hijsbewegingen aan de noordzijde moet worden afgesloten. Er is in het verleden veel overleg geweest met de bedrijfsvereniging van de Noorderstraat. Ook andere belanghebbenden hebben input gegeven via participatiebijeenkomsten.” Van der Maat: “We proberen eventuele overlast te beperken door duidelijke communicatie en omleidingen. Door het boren van heipalen, wordt geluids- en trilling overlast voorkomen. Bij overige geluidsbelastende werkzaamheden, informeren wij de buurt vooraf. Daarnaast passen we op de bouwplaats zoveel mogelijk stenen verharding toe, zoals klinkers en stelconplaten, waardoor de vorming van modder wordt beperkt.”
Kopersbegeleiding in Ringers
Tijdens de bouw kun je als koper met alle vragen terecht bij de kopersbegeleider. “Nadat de contracten zijn ondertekend nodigen we kopers uit voor een gesprek op kantoor, of wordt er een video-overleg gepland. In dit gesprek legt de kopersbegeleider het proces uit en geeft aan wanneer de sluitingsdata voor de ruwbouw en afbouwopties zijn. De koper heeft geen keuze in het wijzigen van de gevels, dit ligt vast in de vergunningen. Op specifieke locaties is het mogelijk de beglazing van het balkon te verhogen, zodat deze van onder tot boven is voorzien van glas. In de woningen is er veel mogelijk qua wijzigingen. De badkamers en toiletten zijn geheel naar eigen smaak in te richten met een vrije keuze in tegels en sanitair. Elektra en mechanische ventilatiepunten zijn binnen de eisen van het bouwbesluit aan te passen. Deuren en kozijnen zijn door middel van een online omgeving aan te passen qua materiaal, vormgeving, vulling en kleur. Na het gesprek vindt alle overige communicatie plaats via nieuwsbrieven en volgjewoning.nl”, vertelt Tervoort. “Natuurlijk worden er ook kijkdagen georganiseerd. De momenten zijn afhankelijk van de voortgang van de bouw en de veiligheidssituatie. Zodra er een kijkdag gepland staat, delen we dit in een nieuwsbrief.”