Start boren wko bronnen naar indrukwekkende diepte
26 februari '24
Hoewel de bouw van de appartementen nog niet is gestart, zijn de voorbereidingen op de bouwplaats al wel in volle gang. De aannemer is in week 8 begonnen met het boren van de WKO bronnen tot een indrukwekkende diepte van maar liefst 150 meter. Voorafgaand aan dit boorproces is er een stalen mantel van zo'n 5 meter de grond in geduwd om de boortoren te ondersteunen.
Voorbereidende werkzaamheden installatie WKO
Tijdens het boren wordt er water gebruikt om de grond naar boven te transporteren, waar het wordt opgevangen in bezinkbakken. Deze bakken worden regelmatig geleegd. In de daaropvolgende weken zal de bron verder worden ontwikkeld door middel van spoeling. Na deze werkzaamheden wordt de bovenzijde van de bron beschermd gedurende de gehele bouwfase.
Zodra de bouw aanzienlijk is gevorderd en de steigers verwijderd, worden de leidingen van het gebouw aangesloten op de bron. Vervolgens wordt de bron voorzien van installaties, waarna deze aan de bovenzijde wordt afgewerkt met een afsluitbare deksel. Hierna kan de bron worden ingeregeld voor gebruik.
Verwarmen én verkoelen met WKO-installatie
In Nederland wordt nog veel gebruik gemaakt van aardgas om woningen te verwarmen. Deze fossiele brandstof raakt op den duur op en bij de verbranding komt veel CO2 vrij. Daarom kiezen we voor duurzamere bronnen. We gebruiken de kracht van de natuur om jouw woning duurzaam te verwarmen en verkoelen. Het aangelegde warmtesysteem bestaat uit een ‘warmte-koudeopslagsysteem’, ook wel: WKO.
Daarnaast werken we in Ringers samen met HVC om met stadswarmte de rest van de benodigde warmte te genereren. De restwarmte die wordt gebruikt van de biomassa-energiecentrale en afvalverbrandingsenergiecentrale heeft daarmee een aandeel in de hernieuwbare energie.
Hoe werkt het?
In de zomer wordt warmte uit het gebouw of de omgeving opgenomen en opgeslagen in de grond. Dit gebeurt meestal door middel van een warmtewisselaar die warm water door een buizensysteem in de grond pompt. In de winter wordt deze opgeslagen warmte weer naar boven gehaald en gebruikt om het gebouw te verwarmen. Tegelijkertijd kan het koude water dat in de zomer is opgeslagen, worden gebruikt voor koeling in de warmere maanden.