Interview architecten: ‘Ringers wordt dé nieuwe bruisende plek van Alkmaar’
16 mei '23
In de nieuwe stadswijk Ringers is ruimte voor vier nieuwe woontorens. Drie daarvan zijn bestemd voor de verkoop: De Bonbon, De Cacao en De Waaier, met in totaal 213 appartementen. Elke toren is op zijn eigen manier uniek en legt de verbinding met het groene dwaalmilieu en de historische binnenstad van Alkmaar. Marianne Loof, founding partner van LEVS architecten, is met haar team verantwoordelijk voor het ontwerp van De Bonbon en De Waaier. De Cacao en de groene parkeergarage zijn ontworpen door Coen Kampstra van FARO Architecten en zijn team. Kampstra: “Als je op zoek bent naar een appartement in Alkmaar waarbij je binding hebt met de stad en comfortabel wilt wonen, is dit dé nieuwe bruisende plek.”
De Bonbon: elegant en verfijnd
De Bonbon prijkt aan de rand van Ringers en is als eerste zichtbaar vanuit de binnenstad en vanaf het kanaal. Het gebouw staat naast de Ringersfabriek en kenmerkt zich door zijn klassieke uitstraling. “We benadrukken op verschillende manieren de elegantie van deze toren. Zo is het gebouw boven het plintgebouw verticaal in tweeën gedeeld, waardoor deze slank oogt. Het gebouw heeft een verfijnd metselwerkpatroon. We kiezen voor een levendige, maar strakke steen die bijna voelt als fluweel gecombineerd met een witte steen. Deze worden zowel horizontaal als verticaal geplaatst.
De puien voeren we uit in een bronzen kleur. Het gebouw past qua uitstraling bij de binnenstad, maar tegelijkertijd ook zeker bij de Ringersfabriek”, licht Loof toe.
Fenomenaal uitzicht
Kies je straks voor een woning in De Bonbon, dan is de kans groot dat je een fenomenaal uitzicht hebt op de oude binnenstad. “We leggen de focus op de buitenruimte van de woningen. Ze zijn sterk georiënteerd op de binnenstad, dus hebben we zo gepuzzeld dat de zon en het uitzicht optimaal benut worden. Zelfs de woningen die op de kop of in een hoek zitten, hebben balkons met een blik op de stad. De woningen in de plint van het gebouw zijn enorm breed. De terrassen liggen dicht tegen de openbare ruimte aan, maar schermen we af door middel van een groen landschap. Daardoor lopen er niet direct mensen langs je woning, maar woon je wel heel open en midden in het groen.
Ook maken we een halfopen balustrade van cortenstaal (een weerbestendige staalsoort). Het patroon dat hierin wordt gestanst, is geïnspireerd op een chocoladepatroon van de oude Ringersfabriek. Dit komt ook op ander plekken terug in de openbare ruimte”, vertelt Loof. In De Bonbon vind je straks verschillende woningtypes. Uniek zijn de twee woningen bovenin de top. Loof: “Je kunt het eigenlijk zien als een privétorentje met twee woningen boven de 170 vierkante meter. Dit zijn fantastische 360 graden appartementen, waarbij je vanuit drie kanten uitkijkt op de hele regio.”
De Cacao: het eigenwijze broertje
De Cacao mag dan wel het kleinste gebouw zijn van de drie, onopvallend is hij zeker niet. “Door de hoeken van het gebouw af te ronden valt hij op. Dat maakt het gebouw eigenwijs. In de plint is ruimte is voor twee grote commerciële ruimtes. Daartussen bevindt zich de parkeergarage, aangekleed met beplanting wat zorgt voor een groen straatbeeld zonder auto’s in het zicht.
De appartementen beginnen daarboven, vanaf de vijfde laag”, legt Kampstra uit. “Het gebouw kent veel verschillende woningen, met oppervlaktes variërend van 50 tot 100 vierkante meter. Ik vind het leuk dat er zo’n breed palet aan woningtypes is, want daardoor trek je ook een gevarieerd publiek aan”, vertelt Kampstra.
Verbinding met het binnengebied
Bij iedere woontoren is nagedacht over hoe de verbinding met het binnengebied wordt gemaakt. Zo komt er bij De Cacao een onderdoorgang, zodat je niet vanaf de Noorderstraat om hoeft te lopen om Ringers te betreden. Kampstra: “De onderdoorgang is ook een logische scheiding geworden tussen de twee commerciële ruimtes. Het gebouw heeft twee toegangen: één aan de Noorderstraat en één aan de binnenkant. De entree loopt dus van voor naar achter door. Parallel aan de onderdoorgang loopt een entreegebied wat straks ook verlicht is, waardoor je de onderdoorgang groter ervaart. Vanaf hier kijk je precies langs de Ringersfabriek naar de kanaalgang, dus het kan zomaar zijn dat je een bootje ziet varen.”
De Waaier: stoer en robuust
Benader je Ringers vanuit de andere kant, dan zie je als eerste het opvallende gebouw De Waaier. “Dit gebouw hebben we weer heel anders benaderd, bijna monumentaal. De Waaier staat stevig op de grond, op een kruispunt waar drie wegen samenkomen. Het wordt een sculpturaal gebouw met een stoere en robuuste uitstraling. We kiezen hier voor een rode steen gecombineerd met zwarte puien, wat zorgt voor een industrieel karakter. Alle gebouwen zijn op elkaar afgestemd en zijn familie van elkaar. Er zitten verschillen in, waardoor je ze juist ook herkent, maar het voelt altijd als een eenheid”, vertelt Loof.
Ieder gebouw een unieke en kwalitatief hoogwaardige entreehal
Ieder gebouw kent een unieke en kwalitatief hoogwaardige entreehal met twee toegangsdeuren, één aan de straatkant en één aan het binnengebied. Stap je De Waaier binnen van onder de grote luifel, dan kom je uit in een ruime hal met een prachtige trap. De hal wordt aangekleed met opvallende verlichting. Daarnaast kent ook dit gebouw een gevarieerd woningaanbod. Hoe hoger je gaat, hoe ruimer de woningen. Loof: “Je woont hier in tegenstelling tot De Bonbon niet direct op maaiveld. Alle woningen hebben een eigen balkon, waarbij je de buitenruimte dus nooit deelt met de buurman. We kijken naar de kwaliteiten per appartement en leggen daar de nadruk op. Zo zijn de woningen aan de binnenzijde groter, omdat deze direct aan het binnengebied liggen vanwege de hoogteverschillen in het plan. Ook hier is er genoeg afstand van het groen, zodat je als bewoner voldoende privacy ervaart. Ik denk dat er weinig andere plekken zijn waarbij je de bijzondere elementen en meerwaarde van het binnenstedelijk wonen ervaart. Ringers ligt dicht bij een kleinschalige binnenstad, maar tegelijkertijd woon je ruim met veel uitzicht en privacy. Het is daarnaast ook nog eens goed bereikbaar en vanuit je woning kun je alles te voet doen.”
Functionele parkeergarage
De drie complexen worden verbonden door middel van een bovengrondse parkeergarage, die vanuit ieder gebouw toegankelijk is. Een uniek stukje ontwerp vanwege de groene uitstraling, maar ook met een dubbele functie. “Met de bovengrondse parkeergarage beantwoorden we niet alleen de parkeervraag, het dient ook als een geluidsbuffer van de Noorderstraat. Op deze manier ontstaat er een fijn en stil binnengebied. Daarnaast begint het parkeren bewust pas op de eerste verdieping, zodat je straks niet langs auto’s loopt, maar langs ruim opgezette winkels. Het horizontale groen aan de parkeergarage staat in bakken, die we in een grid van metselwerk plaatsen wat qua uitstraling weer aansluit op de gebouwen. De planten aan de garage zorgen voor biodiversiteit waarbij een breed palet aan vogels en insecten wordt aangetrokken”, vertelt Kampstra. “Parkeren boven de grond heeft ook als toevoegde waarde dat als we naar een toekomst gaan met minder auto’s, de parkeergarage eenvoudig aan te passen is naar bijvoorbeeld woningen. Daarmee is ook dit stukje Ringers adaptief en klaar voor de toekomst”, voegt Loof toe.